Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Opäť zavládlo šero, dni tmavé, mlhavé  a nám, vodičom vchádzajú do cesty rovnako ponuré, tmavé postavičky. Autá svietia, svietime celý rok, aby nás bolo vidieť, ale chodci sa častokrát v tej tme strácajú...
Viem, čierne oblečenie je praktické. Takú čiernu bundu si oblečieš k hocičomu, tak ľahko sa neušpiní. Aj kabát, nohavice, topánky. Veľmi praktické... teda, ako pre koho...
Pre vodičov za volantom určite nie. Taká čierna postava sa ti zrazu vynorí pred autom v poslednej chvíli. Sú jednoducho neviditeľné. Kamarát z vidieka nadáva na Bratislavských chodcov. Nie, nie sú zlí, len sú neviditeľní.
"Zuzi, u nás na dedine každú nedeľu farár pripomína, že na čierne kabáty patria reflexné prvky a pri východe z kostola si každý takú pásku môže vziať a veru to aj babičky a dedkovia poctivo nosia. Nehanbia sa, pochopili. Ale tu sú ľudia ako mule! Normálne jazdím ako slimák, čo mám na niektorých úsekoch hrôzu z tých čiernych postavičiek!"
Veru, len nedávno sa mi vlasy zježili z mamičky a dvoch detí. Ešte aj tie detičky boli v praktickej čiernej.... Tu ani výhovorka na smútok či pietu neobstojí.
Darmo je na frekventovanom úseku vyznačený prechod pre chodcov a svetlá verejného osvetlenia nám bijú do očí, keď do vozovky vstúpi človek v tmavom odeve, splývajúci s čerňou asfaltu, vodič ho skutočne nemusí vidieť a nešťastie je na svete.
Urobte si radosť a nakúpte si veselé oblečenie. Aj sa vám myseľ rozžiari a tú čiernu, tú si odložte fakt len na čas nevyhnutného smútku a i vtedy sa nehanbite za reflexné prvky.



Novší príspevok
starší príspevok
(zobrazuje sa najstarší príspevok)

6 komentárov:

  1. Neboli by riešením reflexné prvky ako POVINNÁ VÝBAVA pre chodcov pohybujúcich sa za zhoršenej viditeľnosti po vozovke na úsekoch, kde nie sú riadne chodníky? Veď nijako/slabo označený chodec neohrozuje len seba, ale aj vodičov.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... mimo obce zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke túto povinnosť chodcom ukladá:

    § 52 odstavec 3: Za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veď policajti majú vždy dva metre, jeden, ktorým odmerajú pokutu vodičovi - a to teda pekelnú, ak náhodou zabudne svetlá zažnúť a druhý, ktorým nemerajú žiadnu pokutu chodcom...
    A keby len tam, kde nie sú chodníky, ale taká račianska babička, zvyknutá z mladých čias na povoz konský, ešte aj ten zriedkavý, si cupitá po chodníčku, zbadá prúžky na prechode, tak šup ho na prechod, neobzrie sa ani na jednu stranu, našťastie som to akosi tušila, takže som hne´d stála...
    ZT

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ... jaaaj, Zuzana, ja o opatreniach a Ty hneď o pokutách :D.
    Keby si bola policajtka, račianske babičky raz-dva zbankrotujú :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. babičkám by som lepila za trest pásky sekunďákom!
    a tým ostatným na chrbát ružové reflexné koliesko...:-)
    Tým pádom by mal každý o koliesko viac...
    ZT

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Support is available in a spread of different languages guarantee that|to make certain that} any points are handled easily and clearly. 1xbet Here, have the ability to|you possibly can} and should play Jackpot City Canada games free of charge in demo mode with out want to|the necessity to} make a deposit. You should first register an account to take pleasure in all of the entertainment. If you learn Jackpot City critiques, you can to|you possibly can} instantly conclude that this on line casino is worthy of your consideration.

    OdpovedaťOdstrániť